World Backup Day - Zondag 31 maart

World Backup Day - Zondag 31 maart

Frederik op 30.03.2019
Zondag 31/3 is het World Backupday. Een dag om de mensen bewust te maken dat het nemen van backups belangrijk is. Ideaal wordt hierover nagedacht, voor de moment aanbreekt dat de harde schijf defect gaat. Wanneer spreken we van een backup? Op de moment dat de gegevens minstens op 2 plaatsen staan. Het verplaatsen van data van de computer of laptop naar een externe schijf is maw geen backup. Het is pas een backup als je de data zowel op de computer als op een ander medium hebt staan. Hiervoor kunnen we een aantal tips meegeven.

Automatiseren
We stellen vast dat de klassieke methode via de externe schijf in veel gevallen niet werkt voor onze klanten. In het beste geval wordt de externe schijf éénmaal per maand aangesloten om de belangrijkste bestanden over te zetten. Als dit al gebeurt, zien we regelmatig dat de periode tussen het nemen van backups steeds langer wordt. 
Tegenwoordig zijn de internet verbindingen snel genoeg om backups te nemen via internet, de zogenaamde "Cloud Backup". Het voordeel hiervan is dat je geen externe schijf meer hoeft aan te koppelen aan de pc. Hier spreken we van het "setup-and-forget" principe.

Veilig?
De eerste vraag dat we hierover krijgen is of de data echt wel veilig staat in de cloud. De data komt steeds in een (bewaakt) datacenter terecht, waarbij de bits & bytes verdeeld worden over verschillende harde schijven en servers. Hierdoor kan er niemand zomaar even binnen wandelen, de schijf eruit halen en al jouw data meenemen. Het risico is groter dat je bij jou thuis een inbraak hebt en dat iemand jouw data meeneemt, dan dat er iemand via een datacenter aan jouw data geraakt. 

Oplossing 1 - Microsoft Onedrive
Voor particulieren hebben we 2 interessante oplossingen. De eerste hiervan is simpelweg gebruik maken van Microsoft Onedrive. De eerste 7GB krijg je gratis van Microsoft. Hiermee komen de meeste mensen niet toe. Daarom stap je best over naar het Office 365 pakket. Hierin heb je naast de meest recente en volledige office versie ook nog 1TB Onedrive opslagcapaciteit. Meer dan voldoende om al jouw documenten, foto's en andere bestanden op op te slagen. Bij de installatie van Onedrive kan je kiezen om automatisch al jouw gebruikersbestanden op te nemen in Onedrive. Installeer je de app op jouw Android smartphone of iPhone, dan neemt hij daar ook automatisch een backup van alle foto's en fimpjes. Staat jouw smartphone vol, dan stelt de app voor om plaats vrij te maken door de foto's te wissen op het toestel zelf en alles te verplaatsen naar Onedrive. In tegenstelling wat in de intro vermeld was, is het verplaatsen naar Onedrive wel voldoende als backup. Dit doordat Microsoft de data op meerdere servers gaat opslagen. Microsoft Office 365 Personal (1 gebruiker) heb je voor 69euro per jaar. Wens je met het volledige gezin hiervan gebruik te maken, dan betaal je slechts 99euro per jaar voor het volledige gezin (tem 6 gebruikers). Momenteel krijg je bij aankoop van 1 jaar Office 365 gratis 3 maanden extra.

Oplossing 2 - Acronis True Image Cloud
In tegenstelling tot Onedrive, neemt Acronis True Image Cloud een volledige systeembackup. Niet alleen de gebruikersbestanden, maar een volledige "foto" van de harde schijf. Gaat maw de schijf defect (of wordt bvb de laptop gestolen), dan kan je alles in zijn geheel terug plaatsen, inclusief de programma's en instellingen. Voor Acronis True Image Cloud ben je 49,99euro kwijt voor de 250GB versie en 99,99euro voor de 1TB versie.


Oplossing 3 - Nomadesk
Voor de bedrijfsklanten hebben we Nomadesk. Hierbij wordt een volledig versleutelde digitale kluis (vault) aangemaakt op de servers van Nomadesk. Per vault komt er op elke pc die hiervan gebruik maakt een schijfletter bij, zodat de bestanden steeds gemakkelijk toegankelijk zijn. Van zodra er een werknemer uit het bedrijf vertrekt, kan via de adminaccount de gebruiker gewist worden, zodat op het lokale toestel de bestanden vanzelf verdwijnen. Via de adminaccount kan je perfect volgen waar op de wereldkaart de bedrijfsbestanden zich bevinden. Ideaal om te voldoen aan de GDPR-wetgeving.

Klassieke oplossingen
Uiteraard bieden we nog steeds de klassieke externe schijven aan. Deze hebben we vanaf 79euro voor een 1TB USB3.0 schijf. Ook de snellere SSD varianten beginnen stilaan betaalbaar te worden. Hierbij kopieer je jouw bestanden tot 8x sneller dan een klassie externe schijf. Voor 99,99euro wordt je de eigenaar van een 250GB versie.